De aannemersblog bij uitstek
Over ons
De aannemersblog bij uitstek

Hallo en welkom, mijn naam is Ibrahim en ben de eigenaar van dit stukje internet. Deze aannemersblog heb ik een half jaar geleden opgericht omdat ik zag dat er te weinig informatie te vinden was voor en door aannemers. Op deze blog vindt je alles over aannemers en de bouw, maar dient ook als informatiepunt over de nieuwste ontwikkelingen binnen het vak en nieuwe projecten. Naast mijn ervaring als aannemer vind ik dit een mooie stap om meer over het vak te kunnen delen met anderen. Zowel voor mensen uit het vak als mensen die geïnteresseerd zijn in het vak, of willen beginnen met het vak. Hier vindt je alles wat je moet weten over aannemers en de bouw.

Archief

De aannemersblog bij uitstek

Waterwerken: een vijver aanleggen

Michael Simmmons

Een vijver aanleggen

Een tuin met een vijver, stromend water, drijvende planten en dartelende vissen kan van een troosteloze tuin een adembenemende omgeving maken. Een vijver vraagt wat onderhoud maar als u daarvan bij de aanleg rekening mee houdt, kunt u zorgen dat uw vijver bijna onderhoudsvrij is.  

Stap voor stap een vijver aanleggen

- Als er in uw tuin slechts een plek is waar u een vijver kan aanleggen moet u zich geen zorgen maken. Als u twee of drie plekken heeft om uit te kiezen, overweeg dan welke de plaats de meest onderhoudsvriendelijke is en derhalve kunt u daar het beste uw vijver aanleggen.

- Probeer voor uw vijver een plaats te kiezen die elke dag minstens zes uur direct zonlicht krijgt. Op die manier heeft u de keuze uit een breed scala aan gemakkelijk te gebruiken planten om uit te kiezen. Er is ook zoiets als te veel zon. Kies een plaats in uw tuin die in de namiddag ook wat schaduw krijgt. De middagzon zou het water te veel kunnen verwarmen en dit is niet gezond voor vissen en planten en kan de groei van algen bevorderen.

- Laat voldoende werkruimte rond vijver zodat u de planten gemakkelijk kan bereiken langs alle kanten. Een vijver aanleggen vlak naast een hek, muur of gebouw kan ook, op voorwaarde dat u daar rondom een werkruimte laat van tenminste 80 cm.

- Nadat het ontwerp van uw vijver klaar is, zult u eerst de grond moeten uitgraven en beslissen welke materialen u zult gebruiken. Om lekken te vermijden is het best om uit te kijken naar een stevig materiaal. Een klein lek in een dunne folie kan grote gevolgen hebben en is soms moeilijk te repareren. In het ergste geval moet u de vijver helemaal ontruimen en de folie eruit halen om het lek op te sporen. Daarom raden we aan om EPDM-rubber te gebruiken dat vrij dik is. EPDM-rubber is het meest professionele materiaal om een vijver aan te leggen. Het kost meer dan plastiekfolie of pvc maar de voordelen hebben ons geleerd dat het beter is om een paar euro meer te besteden dan later lekken te moeten opsporen of repareren. EPDM-rubber van 1,14 mm is de meest gangbare dikte die ook gebruikt wordt om platformen af te werken. We raden toch aan om uw EPDM-rubber te bestellen in een tuincentrum in plaats van bij een leverancier van dakbedekking. Voor dakbedekking is het EPDM-rubber vaak behandeld met fungiciden en dit is zeer schadelijk voor de planten en de vissen.

- Het is nuttig om de EPDM-laag te beschermen door er een onderlaag in kunststof onder te leggen. U kunt eventueel oude tapijten gebruiken als onderlaag. Om naden te vermijden bestaat het rubber best uit een stuk. Probeer nooit geld te besparen door materialen samen te plakken.

- Wie het gemakkelijker wil houden, kan zich ook een voorgevormde vijver aankopen in kunststof. Pvc is wel gevoelig voor Uv-stralen en zal na enige tijd broos worden en breken.

- Eenmaal de onderlaag klaar is, is het tijd om de vijver te vullen en er planten en vissen in te zetten. Zowel voor de vissen als voor de planten is het nuttig om het water eerst een paar dagen te laten acclimatiseren zodat het de temperatuur van de omgeving aanneemt. Een goede pomp en een filtersysteem zijn een must als u de vissen en planten gezond wilt houden.

- De berm naast de vijver kunt u ophogen met de opgegraven aarde. U kunt er een stroompje of een watervalletje maken. Dit zal uw vijver nog aantrekkelijker maken door het geluid van het bruisende water.


Delen