De aannemersblog bij uitstek
Over ons
De aannemersblog bij uitstek

Hallo en welkom, mijn naam is Ibrahim en ben de eigenaar van dit stukje internet. Deze aannemersblog heb ik een half jaar geleden opgericht omdat ik zag dat er te weinig informatie te vinden was voor en door aannemers. Op deze blog vindt je alles over aannemers en de bouw, maar dient ook als informatiepunt over de nieuwste ontwikkelingen binnen het vak en nieuwe projecten. Naast mijn ervaring als aannemer vind ik dit een mooie stap om meer over het vak te kunnen delen met anderen. Zowel voor mensen uit het vak als mensen die geïnteresseerd zijn in het vak, of willen beginnen met het vak. Hier vindt je alles wat je moet weten over aannemers en de bouw.

De aannemersblog bij uitstek

Vloeren en tapijten: traditioneel parket

Michael Simmmons

Wat is massief traditioneel parket?

Traditioneel parket is alleen samengesteld uit massief hout, in tegenstelling tot laminaat. Traditioneel parket werd honderden jaren geleden al geïnstalleerd in Franse kastelen. De massieve houten vloeren liggen er nog altijd en zijn, na renovatie, nog altijd in perfecte staat. Traditioneel parket is een volledig natuurlijk product, gemaakt uit massief, kwaliteitsvol hardhout. Schuren en opnieuw behandelen met olie of vernis maken het mogelijk om het te renoveren zonder ook maar een plank te moeten vervangen.


Verschillende houtsoorten uit massief parket

Voor traditioneel parket wordt meestal eik gebruik. Door de knopen, soms scheuren en wormgaatjes, en de variatie van kleur straalt het een bijzondere esthetiek uit. De specifieke kenmerken zullen ook een belangrijke invloed hebben op de prijs van de vloer. Vroeger bestond 90% van het traditioneel parket uit eik. Er worden ondertussen allerlei soorten hout, zoals es, kastanje, iep, teak en wengé gebruikt. Deze twee laatste twee zijn tropische houtsoorten.


Verschillende maten van massief parket

Traditioneel parket bestaat in verschillende breedtes, diktes en lengtes. De dikte van het parket zal schommelen tussen 10 mm en 27 mm. De breedte van de planken zal in verhouding zijn met de dikte om genoeg draagkracht te hebben. Zo zal er voor een dikte van 10 mm een maximale breedte zijn van 70 mm en bij een breedte van 27 mm, een maximale breedte van 300 mm. 


De techniek voor het installeren van een traditionele parketvloer

Het toepassen van de juiste techniek bij het installeren van een massief traditioneel parket is noodzakelijk. De ondergrond moet in ieder geval stevig en stabiel zijn. Een traditionele parketvloer kan gelijmd worden of wel kan men verborgen nagelen of schroeven in de tanden van de planken. Bij nieuwbouw gebruikt men meestal de lijmtechniek.


Massief parket en afwerkingen

Dankzij industriële technologieën kunnen fabrikanten van houten vloeren nu afgewerkte solide houten vloeren leveren, wel of niet gelakt of geolied. Ze passen ook tinten toe zodat bijna elke kleur haalbaar is. Om het traditioneel parket een textuur te geven kunnen ze de planken ook borstelen, verouderen, schuren of zagen. Als je jouw keuze niet direct vindt, kun je altijd nog de afwerking ter plaatse realiseren op ruw parket. Laat deze technieken het best over aan een echte parketspecialist die de technieken voor de afwerking beheerst.


Prijzen van massief parket

De prijs van massief parket is zeer variabel en hangt af van meerdere normen: formaat, keuze hout, afwerking, enz. Je vindt massieve parketvloeren van 40 € per m² en tot 150 € per m² of meer voor ultramoderne parketten.


Delen